Vad är akrylfiber

Vad är akrylfiber

Akryl - konstgjord fiber, som liknaregenskaper på ullen och ursprungligen skapad som dess ersättare. Producera akrylfiber från en polymer av akrylnitril, vanligen med tillsats av små mängder av andra kemikalier som förbättrar förmågan att absorbera färgämnen. Akrylfiber gör kläder, heminredning, vissa tillverkade varor.

Paraply av akrylfiber

Materialets historia

Den första akrylfibern erhölls i laboratorietAmerikanska kemiska företaget DuPont. En ny substans som ursprungligen kallades "fiber A" (Fiber A), utvecklades som en syntetisk analog av ull och var avsedd att ersätta den. År 1950 sattes materialet i produktion på en fabrik i Camden, South Carolina under varumärket Orlon. DuPont producerade först materialet i form av trådgarn. Försäljningsvolymerna var dock en besvikelse. Filamenten var dåligt färgade. Deras naturliga gulgrå färg var endast lämplig för fönstermarkiser och gardiner. Sedan maj 1952, vid samma växt, producerades en orlon i form av stapelfibrer, liknande i struktur till ull. Tanken var framgångsrik. På femtiotalet blev kvinnors tröjor av detta material fashionabla. Snart översteg den årliga försäljningen av fiber en miljon dollar. Under sextiotalet utvecklades nya sorter av akrylfibrer, utformade för att möta specifika behov. Nya kombinationer av tyger, fibrer för mattor erbjöds. Dessa ansträngningar, tillsammans med utvecklingen av den europeiska marknaden, fick upprätthålla en hög efterfrågan på akrylfibrer fram till slutet av sjuttiotalet. I dag är produktionen av akrylfiber koncentrerad främst i länderna i Sydostasien, Turkiet och Latinamerika. Dessutom fortsätter ett antal europeiska tillverkare, särskilt Dralon och Fisipe, att arbeta. Hemma, samma akrylfiber - Nordamerika - släpptes den i början av nittiotalet.

Applicering av akrylfiber

Akrylfibrer är lätta och mjuka, håller bravärme. Enligt egenskaperna är det mest liknar ull. Tillverkning av stickade produkter, såsom tröjor och jackor, sängkläder, mattor och mjuka leksaker. Gjord av syntetiskt material är också racing Dräkter, handskar, hattar, halsdukar, strumpor och mycket drugoe.K fördelar med akrylfiber bör omfatta deras motståndskraft mot solljus och kemikalier. Dessutom smuler de lätt och snabbt återställer formen, äter inte mal och andra skadliga insekter, är inte mottagliga för hög luftfuktighet. Det är lätt att ta hand om produkter av akrylfibrer. Det är sant att saker från akrylfibrer kan förlora formen när de tvättas i varmt vatten. Därför rekommenderas att tvätta dem vid en låg vattentemperatur - högst 40 grader, skölj försiktigt och försiktigt pressa.